Home » CSE Accreditation Programme

CSE Accreditation Programme

The ESSD Accreditation for Screening and Clinical Swallow Evaluation for Oropharyngeal Dysphagia aims to provide the necessary knowledge and skills for doctors and allied health professionals to screen older and neurologic patients at risk for oropharyngeal dysphagia, to clinically evaluate their swallow and provide basic compensatory treatment for those with dysphagia. 

Its first edition will be held in Mataró, Barcelona on February 14-15.

Registration now open, by filling the form on the tap 'Contact'.

To register:

1) Fill in your details by clicking 'Contact'

2) Send you doccments required at essd.accreditation@myessd.org

3) Pay the fee to the following account:

European Society for Swallowing Disorders

Banc de Sabadell Atlantico, Via Laietana 47, 08000 Barcelona

IBAN: ES4600810057310001636668

BIC: BSABESBBXXX

with a concept of: name and surname + CSE course

 

For more information: email essd.accreditation@myessd.org

ESSD CSE Course Programme

Online Programme (22h)

1. ESSD e-module: Oropharyngeal Dysphagia: Pathophysiology and Management

2. Anatomy and Physiology of deglutition  

-          A. Schindler (M1) (video Anatomy and physiology of swallow)

3. Neurology, neurophysiology and respiratory coordination

4. Nutritional and respiratory complications of dysphagia

-          O. Ortega – ESSD 2016 (respiratory and oral health interaction)

-          S. Carrión – 2016 Congress Dysphagia and Malnutrition Interaction

5. Taking a clinical history

-          Webinar 20/03/2017 (Peter Pokieser, Martina Scharitzer)

6. Clinical screening and clinical diagnosis & Indications for instrumental studies

-          Webinar – 3rd Live Stream webinar (Renée Speyer) (paper by Renée Speyer, review)

7. Phenotypes at risk for dysphagia

  • Neurogenic dysphagia – diseases, epidemiology and complications
  • Neurodegenerative diseases – Parkinson, Dementia, ALS…
  • Oropharyngeal dysphagia in the elderly
  • OD after Head & Neck Cancer

8. Multidisciplinary team in HNC

9. OD post intubation

-          Post-extubation dysphagia
 

10. OD in respiratory diseases

-          Eric Verin (ESSD webinar, 2018

-          Aspiration pneumonia Pere Clavé

11. Post-stroke dysphagia

12. Effect of medication on swallowing function (Marta Miarons; David Wright swallowing difficulties protocol)

 


Onsite Programme at Hospital de Mataró (16h)

Faculty:

Viridiana Arreola

Pere Clavé

Alberto Martín

Weslania Nascimento

Walmari Pilz

Nicole Pizzorni

Eric Verin

 

Day 1  

09:00-09:15     Welcome & Introduction

09:15-09:30     Algorithm for screening and assessment of patients at risk of dysphagia   (15min)

09:30-10:00     Clinical History and symptoms (30min)

10:00-10.30     Physical examination

-          Physical state: consciousness and cognition, respiration, heart rate, posture, (30 min)

10:30-11:00     Coffee break (30 min)

11:00-11.45     Assessment of oropharyngeal  function: movement and sensory function  (exploration of cranial pairs)  

11:45-12:15     Oral Hygiene and dentition (30 min)

12:15-13:00     Hands on 1. Practice on physical examination in small groups (45 min)

13:00-14:00     Lunch

14:00-15:00     Screening methods –aim and methods: Questionnaires- SSQ; Tests- V-VST, water test, (TORBSST-

    description), MNA  (60 min)

15:00-17:00     Hands on 2. Practice on screening questionnaires and tests with patients (2h)

17:00-17:30     Discussion and conclusion      

 

Day 2  

09:00-10:00     Clinical swallow evaluation–methods: V-VST, GUSS, MASA, Evaluation of mastication - TOMASS

10:00-12:15     Hands on 3 – swallow evaluation with patients (physical, V-VST, GUSS) 2h, groups of 5-6 per patient

(11:00-11:15)  Coffee break

12:15-13:15     Complications

-          Nutritional, malnutrition and dehydration

-          Respiratory, aspiration, lower respiratory-tract infection

-          Frailty, sarcopenia

-          Quality of Life

-          Readmissions, institutionalization, mortality

13:15-14:00     Lunch

14:00-14:30     Decisions after CSE: NPO, referrals, further investigation, indication for instrumental assessments,

    treatments, etc. 

14:30-16:45     Compensatory strategies (3 workshops of 45 mins)

-          Postural techniques, devices and tools (45)

-          Triple adaptation, (nutritional adaptation, food texture, organoleptic) (45)

-          Minimal Massive Intervention (oral health, liquid viscosities, food adaptation) (45)

16:45-17:30     How to write a clinical report, 45 min Walmari Pilz

17:30- 18:00    Discussion and conclusion

Exam 18.30-19.30